Tegning av Steinbit - Flekksteinbit
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Steinbit - Flekksteinbit

Steinbit - Flekksteinbit

(Anarhichas minor)

Flekksteinbit kjennetegnes på de mørkt gråbrune flekkene på lys bunn. På grunn av fargetegningene kalles den også for leopardfisk. Steinbiten beiter på ulike bunndyr. Skjell og pigghuder som kråkeboller og slangestjerner utgjør en betydelig del av dietten. Flekksteinbiten har en litt spesiell biologi. Den har indre befruktning. Hannen vokter klumpene med befruktede egg etter gytingen. Larvene er store og velutviklede ved klekking. Flekksteinbiten vokser raskt og kan bli over 25 kilo.

Visste du at ...

steinbiten har en sesongmessig beitesyklus og i perioden oktober–mai skifter den ut tennene og slutter da å beite.

Utbredelse

Flekksteinbit er en nordlig art som er utbredt i den arktiske delen av Nord-Atlanteren, og finnes både i fjordene og ute på bankene.

Fangst

Det tas betydelige mengder flekksteinbit i nordområdene. Den fangstes med bunntrål, line og garn.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Steinbit ble tidligere betraktet som «ufisk», men er nå akseptert som en utmerket matfisk. Den inneholder 2,5 vektprosent fett og regnes som en halvfet fisk og kan bli opp til 125 cm og veie 20 kilo. Flekksteinbiten får man hovedsakelig kjøpt som fersk filet kun i sesongen fra mai til september. Ellers får man kjøp fryste fileter stort sett hele året.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Flekksteinbiten er en svært god matfisk. Kjøttet er fast og aromatisk, med en særegen, skalldyraktig aroma. Det er populært til bruk ferskt - stekt eller dampet. På grunn av det faste og velsmakende kjøttet kalles steinbiten ofte kotelettfisk. Ved bruk av steinbit er det viktig å vurdere råstoffets karakter (fasthet, tekstur og modenhet), og vurdere bruken etter råvarens egenskaper. Helt fersk kokes, litt mer modnet fisk brukes til steking. Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i en wok, på grill eller i ovnen. Kjøttet tåler også litt mer varmebehandling enn mange andre arter uten at den blir tørr, samtidig som du gjerne kan variere med spnstige smakstilsettinger og tilbehør. Steinbit egner seg også godt til frityrsteiking med panering/røre og farse produkter som fiskekaker.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Steinbit - Flekksteinbit

Oppskrifter

Bilde av retten Stekt steinbit med løk. Fotograf: Tom Haga.

Stekt steinbit med løk

Steinbiten kommer virkelig til sin rett i denne oppskriften, der den blir stekt og enkelt krydret. Servert med karamellisert løk og stekte sjampinjonger skaper du fest.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Stekt steinbit med eksotisk krydder. Fotograf: Synøve Dreyer.

Stekt steinbit med eksotisk krydder

En eksotisk rett av stekt steinbit med spennende krydder som serveres med en frisk avokadokrem og krydret ris.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter