Tegning av Skate (flere arter)
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Skate (flere arter)

Skate (flere arter)

(Rajidae spp. )

Skater eller rokker er en type brusfisker i Rajidae-familien. I Norge finnes det 12-13 ulike arter som alle går under samlebetegnelsen skate. Kloskate, spisskate og piggskate er de vanligste artene i norske farvann. Artene kan gjenkjennes med sin flate kropp, spisse snute, store brystfinner og lange og tynne hale. Buksiden er lys og ryggen er farget og ofte utstyrt med torner. Skatene finnes som regel på 20-400 meters dyp, men kan forekomme noe dypere enn dette. Skater lever normalt av bunnlevende krepsdyr og annen fisk. 

Visste du at ...

De eldste fossilene av skatelignende fisker er ca. 150 millioner år gamle, og man tror de utviklet seg fra haien som gjennom flere generasjoner tilpasset seg et liv på bunnen. 

Utbredelse

Utbredelsesområdet strekker seg langs hele norskekysten. I Skagerak og den nordlige delen av Nordsjøen er kloskate den eneste arten som har blitt fanget hvert år, piggskaten er mest tallrik på Vestlandet og i Midt-Norge og spisskate er mest tallrik i Hordaland.  

Fangst

I Norge blir skatene tatt som bifangst i ulike garnfiskerier, og noe blir også tatt i trål. Artene gyter hovedsakelig om våren i kystnære områder. 

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Skatene kan normalt bli opptil 90 cm lange og 17 kg tunge. Disse kan bli opptil 20 år gamle. 

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Det er vingene på skatene som er spiselige. Kjøttet har utmerket tekstur og egner seg godt til steking. Smaken er nydelig og kan minne om skalldyr. Skatevinger blir av mange regnet som en delikatesse. På grunn av det høye innholdet av urea er det viktig at skaten fileteres raskt og tilberedes/serveres i løpet av et par dager, hvis ikke kan man risikere at kjøttet smaker ammoniakk. Skaten tåler å tilberedes på en rekke ulike måter og kan steikes hel på beiner eller som filet, bakes i ovnen, dampes, trekkes/posjeres og syltes. Den kan gjerne også fylles med farse og eller grønnsaker og bakes eller dampes i ovnen. En klassiker med skate er å pannesteke vingene med rikelig med smør og etter skaten er gyllen og fin tilsettes masse finhakket sjalottløk, kapers, sitron og persille, passer også gjerne med pepperrot.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter