Tegning av Torsk
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Torsk

Torsk

(Gadus morhua)

Torsken er en tilpasningsdyktig fisk som kan finnes i mange ulike miljøer. Den har alltid vært en viktig handelsvare, men har samtidig hatt en sentral plass i vårt eget kosthold. Den har mange tradisjonelle bruksområder, og vi kan finne et helt spekter av mange hundre år gamle oppskrifter og beskrivelser på tilberedning.

Visste du at ...

en gammel tommelfingerregel sier at torsk har ypperlig kvalitet i alle måneder med ”r”.

Utbredelse

Torsken har en stor utbredelse. Grovt sett deles bestandene ofte opp i skrei og kysttorsk. Skrei er en betegnelse på torsk fra nordområdene som foretar gytevandringer sydover mot kysten av Nord-Norge, med det mest kjente området i Lofoten. Kysttorsk er en fellesbetegnelse for mange lokale bestander av torsk, med hver sine vandringsmønstre og gyteområder.Kysttorsk består av flere bestander som igjen deles grov inn i Kysttorsk nord for 62˚N, Kysttorsk sør for 62˚N og Torsk i Nordsjøen, Skagerrak og Den østlige engelske kanal.

Fangst

Torskefisket har vært svært viktig for kystbefolkningen. Det kommersielle fisket etter norsk kysttorsk foregår for det meste med passive redskaper som garn, line og juksa, men en del fanges også med snurrevad og trål. Den nord øst atlantiske torskebestanden er svært stor og fiskeriet er MSC sertifisert. For alt fiske etter torsk skal det opperes det med minstemål på 44 cm nord for 62˚N og 40 cm sør for 62˚N.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Kysttorsken kan bli opp til 20 år men blir sjelden mer enn 15, de kan bli 1,3 m lang og veie hele 40 kg. Det lages en rekke produkter som saltet, røykt og andre ferdigretter av torsk, men den selges også i stor grad som fersk enten hel, filet eller i skiver. I sesongen på nyåret kan det også være store mengder lever og rogn i torsken som ofte serveres til.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Torsken har et hvitt kjøtt med en relativt fast og flaket struktur. Smaken kan variere fra ganske nøytral til aromatisk med aroma av skalldyr. Kvaliteten på torsken varierer en hel del med årstidene. Torsk er en utmerket matfisk som passer både til hverdags og fest, og det fins en rekke tradisjonelle oppskrifter på torsk som gjerne har gått i arv i generasjoner.Torsken tåler det meste i form av tilbehør og sauser, og serveres like gjerne med en kraftig kjøttsjy som en tung smørsaus eller en lettere oljebasert vinaigrette. Optimal kjernetemperatur på torsk sies å være 56˚C. Torsken er full av proteiner.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Torsk

Flere utbredelseskart

Kart som viser utbredelsen av Torsk

Oppskrifter

Ramen og Torsk

Denne japanske suppen passer perfekt med torsk..

Se hele oppskriften

Torsk med ratatouille og byggris, fotograf: Synøve Dreyer

Torsk med ratatouille og byggris

Torsk med ratatouille er deilig og sunn hverdagsmiddag for hele familien. Denne vil garantert bli en ny favoritt.

Se hele oppskriften

Ceviche med torsk og laks, foto: Studio Dreyer-Hensley

Ceviche av torsk og laks

Ceviche av torsk og laks er en lettvint, digg og kjapp middag!

Se hele oppskriften

Torsk i Jarlsberg

Kombinasjonen ost og fisk smaker godt. Her er oppskrift på en enkel fiskeform med torsk, purre og Jarslberg®. Du kan like gjerne bruke frossen fisk som fersk fisk.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter