Tegning av Regnbueørret
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Regnbueørret

Regnbueørret

(Oncorhynchus mykiss)

Ørret er et navn som brukes om flere arter av laksefisk. Ferskvannsørret og sjøørret blir også omtalt som vanlig ørret, og er i samme slekt som atlantisk laks. Dette er ikke det samme som regnbueørret, som er den ørreten Norge driver oppdrett på. Regnbueørreten ble innført til Europa fra USA på slutten av 1800-tallet. Oppdrettsørret er i det alt vesentlige regnbueørret, som egner seg godt som oppdrettsfisk. Da Norge startet med oppdrett, var det med nettopp regnbueørret. Norges sjømatråd har sammen med ørretnæringen utviklet en kvalitetsstandard for norsk oppdrettet ørret.

Visste du at ...

ørret er rik på marine omega 3-fettsyrer, som forebygger og bremser utviklingen av hjerte- og karsyksdommer og er blant de sentrale byggesteinene i hjernen.

Utbredelse

Regnbueørret regnes som en fremmed art i Norge som er introdusert til oppdrett. Det er lite sannsynlig at eventuell rømt oppdrettsørret vil klare å etablere seg i norsk vill natur.

Fangst

Det oppdrettes ca 70000 tonn regnbueørret i Norge, 5% av totalproduksjon av oppdrett

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Regnbueørret eller 'Fjordørret' slaktes når den er mellom 3-5 kg og selges i utallige produktvarianter.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Regnbueørreten er gjerne litt fetere enn laksen og får en mer intens rødfarge på fileten. Det høye fettinnholdet og den kraftige fargen gjør ørreten særlig velegnet til røyking og graving. Regnbueørret er attraktiv på markedene i Asia, hvor fargen er viktig. Ørreten er velegnet til rå tilberedning. Fjordørret er merkevarenavnet for ørret som er oppdrettet, pakket og transportert etter krav fra egen kvalitetsstandard. Regnbueørret kan generellt brukes i alle oppskrifter med rød fisk (laks og røye).

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Bilde av retten Ørret med risoni. Fotograf: Tom Haga.

Ørret med risoni

Risoni er pasta som ser ut som ris. Den tar lett til seg deilige smaker fra andre ingredienser i gryteretter, som i denne oppskriften på ørret i risoni med sjalottløk og gulrot.

Se hele oppskriften

Østers naturell, fotograf: Kim Holthe

Østers naturell

Østers naturell er en fransk klassiker som gjerne serveres med Champagne. Det er når østers serveres naturell at den naturlige særegne smaken kommer til sin rett.

Se hele oppskriften

Ørret med thaisalat og fullkornscouscous, fotograf: Synøve Dreyer

Ørret med thaisalat og fullkornscouscous

Ørret kombinert med en frisk, spicy og sunn thaisalat er oppskriften på en perfekt hverdagsmiddag.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter