Tegning av Blåskjell
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Blåskjell

Blåskjell

(Mytilus edulis)

Blåskjell er det vanligste skjellet langs kysten. Dyrking av blåskjell baserer seg på innsamling av vill yngel. Blåskjelldyrkingen skjer derfor gjerne i to faser, hvor anlegget blir høstet etter den første vekstsesongen, skjellene størrelsessortert og satt ut igjen i dyrkingsstrømper i et passende antall per meter. Skjellene høstes etter to til tre år.

Visste du at ...

blåskjell-larvene svømmer fritt i vannet til de er 0,3mm.

Utbredelse

Blåskjell vokser langs hele kysten, men trives best i temperaturer mellom 8 og 10 grader.

Fangst

Mesteparten av blåskjellproduksjonen foregår hos 2 produsenter i Trøndelag. Totalproduskjonen er 1300 tonn

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Blåskjellene blir solgt levende i nett eller pakket i modifisert atmosfære, som gir god holdbarhet. Norske blåskjell har god kvalitet på grunn av lang vekstid.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Ferske blåskjell skal alltid brukes levende. Fra naturens side tåler de tørrlegging og kan holdes levende relativt lenge etter opptak. Overlevelsen avhenger imidlertid av skjellenes kondisjon og lagringsforholdene. Smaken på skjellene blir dårligere hvis de lagres for lenge. Vi må derfor alltid forsøke å få tak i så ferske skjell som mulig.I matlagingen bruker vi hele skjellmaten. Skjellmaten skal ha kort tilberedning, slik at den ikke krymper og blir seig. Blåskjell brukes tradisjonelt dampet, gjerne smakssatt med hvitvin, hakket løk, hvitløk, persille eller andre krydder. Det finnes også et utall andre tilberedningsmåter for blåskjell. De er velegnet til gratinering, i supper, gryter og andre sjømatretter.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Bilde av retten Blåskjell - grunnoppskrift. Fotograf: Synøve Dreyer.

Blåskjell - grunnoppskrift

Blåskjell er en spennende råvare som kan tilberedes med utallige forskjellige smaker. Her finner du grunnoppskriften som er et bra utgangspunkt for videre eksperimentering.

Se hele oppskriften

Kremet blåskjellsuppe

Blåskjellsuppe er enkelt og godt! Hva passer vel bedre til en kald vinterkveld enn en varm og smakfull suppe?

Se hele oppskriften

Moules frites

Blåskjell smaker utrolig godt og er i tillegg raskt å lage. Med hjemmelagde potetbåter og aïoli blir retten fort en ny favoritt.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter