Tegning av Knapptang
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Knapptang

Knapptang

(Himanthalia elongata)

Knapptang er en brunalge som kjennetegnes av en liten knappeliknende skive, som det utgår meterlange skudd fra. Skuddene er først gulbrune, men blir mørkere i fargen og grønnbrune etter hvert som algen blir eldre. Knapptangen kalles ofte for remtang når skuddene er utvokst. Knapptangen trives på middels utsatte steder, og finnes normalt på grunt vann i fjæresonen. 

Visste du at ...

På engelsk går knapptangen under navnet sea spaghetti, noe som både kommer av algens utseende, og av at den blir benyttet i forskjellige matretter. 

Utbredelse

Utbredelsesområdet strekker seg fra Vest-Finnmark til Arendal. Algen er vanligst på Vestlandet. Sesongen går fra våren til sommeren. Det er en av få alger som er på topp i badesesongen. 

Fangst

Størrelse

Den knappeformede delen av algen kan bli et par cm bred, mens skuddene kan bli inntil to meter lange. Algen danner nye skudd hver sesong, mens den knappeformede delen består. Algen kan bli inntil fem år gammel.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Knapptangen kan brukes som grønnsak i stuinger, supper, wok og gryteretter. Kjennetegnes av en mild og noe nøtteaktig smak. Tangen egner seg også til tørking.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter