Vågehval
(Balaenoptera acutorostrata)
Vågehvalen, som finnes i alle verdenshav, er den minste av bardehvalene i finnhvalgruppen. Som bardehval er vågehvalen spesielt tilpasset beiting på dyreplankton, men den er antakelig den minst spesialiserte av bardehvalene i dette henseende og må betegnes som alteter. Ernæringsundersøkelser i våre farvann viser at hovedretten varierer mellom krill, sild, lodde og sil, men også en rekke andre fiskearter som torsk, sei og polartorsk står på menyen.
Hvalen kommer til vår kyst i sommerhalvåret for å spise seg fet. På begynnelsen av sommeren er derfor hvalkjøttet magert, og på slutten av sommeren noe fetere.
Visste du at ...
hvalkjøtt er svært magert og kalles for havets vilt kjøtt.Utbredelse
Vågehvalen finnes i alle verdenshav
Fangst
Vågehvalen blir omkring 7-10 meter lang og veier vanligvis 6-9 metriske tonn.
Den totale fangskvoten for 2013 ble satt til 1286 dyr. I 2012 ble det fangstet 464 vågehval av totalkvoten på 1286. Alle dyr ble fangstet i det nordøstatlantiske bestandsområdet. Det nåværende fangstuttaket er ingen trussel mot vågehvalbestandene i Nord-Atlanteren. Fangsten er regulert ved en konsesjonsordning og gjennomføres om sommeren. Det brukes granatharpun som krøker dyret og avliver det hurtig. Mange av fartøyene er relativt små, og fangstingen foregår først og fremst i kystnære områder, spesielt fra Vestfjorden/Vesterålen til Finnmark, ved Bjørnøya og ved Spitsbergen.
Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene
Størrelse
Hvalkjøtt kan kjøpes ferskt i fangstperioden om sommeren, men har ellers god kvalitet i frossen, vakuumert forpakning. Hvalkjøtt er et marint kjøtt, og inneholder dermed marint fett, og er en god kilde til omega-3 fettsyrer. Når fett kommer i kontakt med luft oksyderer (harskner) det. Marint fett som oksiderer får transmak. Dersom hvalkjøttet har fått litt tranlukt legges det en liten stund i en antioksidant som rød vin, kullsyreholdig drikke eller melk. Da vil transmaken forsvinne.
Tilberedelse
Hvalkjøtt er havets vilt og varierer i farge - fra lyst rødt til ganske mørkt. Hvalkjøtt smaker litt søt, litt vilt, et hint av sjømat og tar dessuten opp smak fra marinader, eddik, soyasaus og andre ting du tilsetter retten. Hovedregelen for hvalkjøtt er å behandle det som storfebiff, kjøttet er mørt, og trenger lite steketid.
For de som liker rå mat, så har hvalkjøttet sin aller beste smak når det er rått. I tillegg gjør den ekstreme mørheten hvalkjøttet svært godt egnet til slike retter. Det er et magert kjøtt, og det er viktig at man ikke steker det for mye.
Mange fine oppskrifter finnes på www.hvalbiff.no og www.aperitif.no