Tegning av Sei
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Sei

Sei

(Pollachius virens)

Fersk sei er populær mat langs hele kysten. Seien har mørk rygg og en gradvis fargeovergang til grå sider og lys buk. Den er litt underbitt og har rett sidelinje. Seien blir neppe forvekslet med andre fiskeslag.

Seien er en stimfisk som gjør lange vandringer. Småfisken beveger seg mest i overflaten og beiter på plankton. Yngelen dukker opp langs kysten om sommeren. Etter hvert som den vokser går den over til å beite på småfisk. I begynnelsen går den i stimer på relativt grunt vann. Etter hvert som den vokser beveger den seg dypere. Seien blir kjønnsmoden etter fem - seks år. Den kan bli over 20 kilo tung. Tradisjonelt er seien blitt fisket langs kysten, med snøre og garn. Den har utgjort en viktig ressurs for kystbefolkningen og har alltid hatt en solid plass i den norske matkulturen.

Visste du at ...

sei var hovedråvare i ”verdensmesterskapet” i kokkekunst, Bocuse d’Or i 1999, da Terje Ness vant førstepremien!

Utbredelse

Seien er en torskefisk som er vanlig langs hele kysten. Den har sine faste vandringsmønstre og dukker opp som forventet – år etter år.

Det er flere bestander av sei: nordøstarktisk sei som er i så god forfatning at den er MSC sertifisert, og sei i Nordsjøen, Skagerrak og vest av Skottland
 

Fangst

I dag drives det et storstilt kommersielt fiske etter sei langs kysten og i Nordsjøen.

Den fiskes med trål, not, garn, line, snurrevad og jukse. Bestanden er i svært god forfatning.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Den nordøstarktiske seien blir gjerne noe større enn nordsjøseien og kan bli opptil 20 kg og 130 cm med en levetid på opptil 30 år. Sei selges hovedsakelig som hel hodekappet (vanligvis 2 -5 kg), eller som filet, men konserveres ofte til både klippfisk, tørrfisk, lutefisk og gammelsei/gammelsaltet sei/rødsei (saltet uten at den er bløgget).

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Fersk sei har saftig og velsmakende kjøtt med en behagelig sødme og markant ettersmak. Kjøttet har en lys perlemorsgrå farge. Fersk sei brukes mest som seibiff. Fine stykninger (ryggstykker) er velegnet til ovnsbaking. Sei kan også med fordel trekkes i kraft med laurbær, pepper, løk og annet krydder som gir fine smaksnyanser til seikjøttet. Den er også velegnet i farseprodukter. Prøv ellers gjerne å trekke den i en fiskebuljong buljong (courtbuljong) eller bake den i ovnen.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Sei

Flere utbredelseskart

Kart som viser utbredelsen av Sei

Oppskrifter

Sei med sopp og løk, fotograf: Synøve Dreyer

Sei med sopp og løk

Sei med sopp og løk er en deilig klassiker som passer flott som hverdagsmiddag. For å skape litt variasjon foreslår vi å bruke byggris som tilbehør.

Se hele oppskriften

Sei marinert i ingefær med smørdampede rotgrønnsaker, foto: Norwegian Seafood Council

Sei marinert i ingefær med smørdampede rotgrønnsaker

Ingefær passer godt til fisk, særlig sei. I denne oppskriften marinerer vi sei i ingefær, sjalottløk og soyasaus, og serverer den med smørdampede rotgrønnsaker.

Se hele oppskriften

Gulasj med sei, fotograf: Synøve Dreyer

Gulasj med sei

Gulasj med sei er en tradisjonell gryte som er enkel og rask å lage. Den passer perfekt i en travel hverdag, og du kan bruke den fisken du ønsker.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter