Tegning av Kamskjell
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Kamskjell

Kamskjell

(Pecten maximus)

Stort kamskjell er karakteristisk med ett flatt overskall og buet underskall. Skallene er lyst gulbrune eller rødbrune og har 15 – 17 ribber. Stort kamskjell kan ikke forveksles med andre arter. Det er utbredt langs kysten nord til Nordland. Kamskjellet lever på sand- og grusbunn, vanligvis fra 10 meter og nedover. De største bestandene finnes på 20 – 30 meters dyp. Skjellene gyter om sommeren, så kvaliteten er gjerne best senvinter og vår, og om høsten når kvaliteten er blitt bra igjen etter gyteperioden. Kamskjell i ulike områder gyter på litt forskjellig tidspunkt, så ved å høste strategisk er det mulig å fremskaffe skjell med stor muskel og gonade over en lang periode.

Visste du at ...

kamskjell er tvekjønnet og kan svømme?

Utbredelse

Kamskjell finnes fra et par meters dybde og ned til dyp på mer enn hundre meter, fra Oslofjorden til Vesterålen. De største forekomstene finnes på 10 til 30 meters dybde, helst med sterk strøm, fra Vestlandet til Nordland.

Fangst

Mange steder i verden høstes ulike kamskjellarter med spesiallagede tråler og skraper. I Norge brukes det ikke skraper. Skjellene høstes av dykkere, og det største volumet omsettes ferskt, som hele, levende skjell. I dag forskes det på utvikle kamskjell som en oppdrettsart. Da klekkes kamskjell, dyrkes videre i kasser i sjøen før de tilslutt settes ut på havbunnen.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Kamskjellene når kommersiell størrelse på minst 10 centimeter når de er fire – fem år gamle. Skjellene har best matinnhold når de når en størrelse på rundt 12 centimeter. Hos kamskjellet bruker vi lukkemuskel og gonade, så det er viktig at størrelse og smak på disse delene er optimal ved høstetidspunktet.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kamskjell tåler ikke tørrlegging og begynner å dø kort tid etter at de er tatt opp av vannet. Oppbevart kjølig holder de seg levende i om lag fire dager etter opptak, og har derfor en kort holdbarhet. Kamskjell som skal oppbevares lenger enn fire dager bør derfor renses og fryses.Ferske kamskjell renses før bruk. Skjellene har en mild, søtlig og svært delikat smak, og det er viktig å unngå sterke smaker som overdøver den gode skjellsmaken. Muskel og gonade brukes ofte grillet eller stekt. Varmebehandlingen forsterker den behagelige søtsmaken i skjellene. Det er viktig å bruke kort tilberedningstid, da lang tid vil gi seige skjell. Lukkemuskelen kan også brukes rå, eventuelt marinert. Kamskjell er også anvendelige gratinert og dampet, i ulike retter. Hvis vi renser mange skjell lønner det seg å ta vare på kappe og gjelle og bruke disse til å lage en smakfull kraft.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Bilde av retten Kamskjell med chili, hvitløk og asparges. Fotograf: Kim Holthe.

Kamskjell med chili, hvitløk og asparges

I denne oppskriften får stekte kamskjell en sprek smak av chili og hvitløk. Sesongens milde asparges er perfekt tilbehør. Dette smaker godt - og ser lekkert ut.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Kamskjell med brokkoli og hvitløk. Fotograf: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen.

Kamskjell med brokkoli og hvitløk

Kamskjell med brokkoli og hvitløk er en fantastisk smakfull rett som kan brukes både som hovedrett eller som en spennende forrett. Imponer gjestene med denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Kamskjell med byggrynssalat. Fotograf: Eva Brænd.

Kamskjell med byggrynssalat

Kamskjell passer godt som både forrett og småretter. I denne retten serveres kamskjell sammen med en smaksrik byggrynssalat med løk og tomat.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter