Tegning av Vassild
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Vassild

Vassild

()

Vassild er en benfiskart i vassildfamilien. Den har lik sølvfarge som silden, men er bredere over ryggen. Fisken er gjenkjennelig med sin fettfinne, store øyne og pigger i bakkant av skjellene. Den finnes som regel på 150-550 meters dyp, men fisken kan forekomme både dypere og grunnere enn dette. Vassild lever normalt av plankton, virvelløse dyr, krill og blekksprut. 

Visste du at ...

Vassild blir brukt som ingrediens i fiskekaker og annen fiskemat under navnet hvitlaks eller hvitfisk. 

Utbredelse

Utbredelsesområdet strekker seg langs hele norskekysten og i fjordene. 

Fangst

I Norge blir det meste av Vassild tatt som direktefiske med trål eller not om høsten. Ellers forekommer den som bifangst i ulike fiskerier mer eller mindre hele året. Den gyter normalt fra april til juli. 

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Vassild kan bli opptil 70 cm lang. Vassilden er saktevoksende og kan bli opptil 30 år gammel. 

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kjøttet er fett og ikke helt fast, men blir fastere om det får ligge i kjøleskapet et par dager. Smaken er mild og god. Egner seg godt til steking og som ingrediens i fiskekaker. 

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter