Tegning av Lange
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Lange

Lange

(Molva molva)

Langen hører også til torskefiskene. Den har, som navnet peker på, en langstrakt kropp. Den har en karakteristisk skjeggtråd og en kort og en lang ryggfinne. Finnene har oftest en tydelig hvit rand ytterst. Den er en typisk bunnfisk som foretrekker områder med skjul. Langene finnes på ulike dyp. Ungfisk kan stå helt oppe i tarebeltet, mens større fisk trekker dypere. De største langene står alltid på relativt dypt vann. Langen kan komme opp i en vekt på nesten 40 kilo.

Visste du at ...

langen har fantastisk god rogn i mars-juni.

Utbredelse

Langen finnes langs hele kysten, men er vanligst langs kysten av Midt-Norge.

Fangst

Det målrettede fisket etter lange foregår med line. Den taes også som en del av fangsten i ulike former for bunntråling. Langen er også en populær sportsfisk

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Lange egner seg godt både som fersk, saltet, til farseproduksjon og til tørking og klippfiskproduksjon. En del tørket lange brukes til produksjon av lutefisk.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Langen har en kraftig, god fiskesmak, er velsmakende og har mange av de samme bruksområdene som andre torskefisk. Kjøttet kan imidlertid være litt bløtt og grovt i strukturen.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Lange

Oppskrifter

Bilde av retten Fiskegrateng. Fotograf: Eva Brænd.

Fiskegrateng

Fiskegrateng er en tradisjonsrik norsk rett de fleste kjenner igjen fra barndommen. Server klassikeren rykende varm med råkost, kokt potet og litt smeltet smør.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter