Tegning av Lysing
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Lysing

Lysing

(Merluccius merluccius)

Lysingen er torskefisk som er gjenkjennelig på en langstrakt kropp, blank farge, underbitt munn med kraftige tenner og blåsvart munnhule. Den har en kort og en lang ryggfinne. Lysingen er en rovfisk som beveger seg i hele vannsøylen, og kan finnes ved bunnen, helt ned til 1000 meters dyp, midt i vannmassene og ved overflaten. Les mer om  en egen kvalitetsmerkeordning er utviklet for norsk fersk lysing.

Visste du at ...

lysing også kalles berglaks, svartkjeft, kolkjeft og havets gjedde...

Utbredelse

Lysingen fangstes langs norges kyst nord til Helgeland. Den er utbredt både i Vest og Øst Atlanterhavet.

Fangst

Lysing fangstes i all hovedsak med garn. Lysingen er sterk og har en tendens til å vikle seg veldig inn i garnene, noe som medfører mye ekstra arbeid for fiskeren. Lysingen er en svært ettertraktet fisk lenger syd i Europa, som kan oppnå gode priser. Behandlingen av lysing er en utfordring. Lysingen er ett av de mest ømtålige fiskeslagene vi har. Kjøttet tåler ikke støt, og må behandles med forsiktighet. En egen kvalitetsstandard er utviklet, kjøper du lysing med kvalitettsgaranti (link: http://www.lysing.no/) er du sikret ypperste kvalitet.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Lysingen kan bli over 10 kg, men fangstene består  vanligvis i størrelsene 2-6 kg.Den selges fersk som hel fisk eller filet.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Lysingen har en beinstruktur som gjør den lett å rense og få beinfri. Den har en mild sødmefylt smak og hvitt, fast fiskekjøtt med flakestruktur. Fisken er svært anvendelig, tåler mange smakstilsettinger, og det skal dessutan mye til for å overkoke den. Den egner seg både på grill, stekt, bakt og posjert. På grunn av det møre kjøttet er den meget god til ovnsbaking. Oppskrifter tilpasset lysing finnes her. 

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Lysing

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter