Tegning av Lyr
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Lyr

Lyr

(Pollachius pollachius)

Lyren er en vanlig torskefisk, lett gjenkjennelig på at den har et tydelig underbitt og buet sidelinje. Lyren har mørk, brunlig rygg og sølvblanke kroppssider, ofte med gullige bånd. Den kan bli mer enn 10 kilo. Den kan finnes både oppe i vannet og ved bunnen. Ofte jakter den etter småfisk over tareskogen og langs svaberg.

Visste du at ...

den største lyren som er fangstet var på 12,8 kg

Utbredelse

Lyren fangstes langs hele kysten, men er mest tallrik langs kysten av Sør og Vest-Norge.

Fangst

Det drives lite målrettet fiske etter lyr, men den taes ofte som bifangst i ulike typer for blandingsfiske. Den er en populær fisk hos sports- og hobbyfiskere.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Lyr selges fersk, som filet og som boknet og tørket fisk.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kjøttet til lyren er fast og velsmakende. Det er ømtålig for støt og lyren må behandles forsiktig. Kjøttet har svært god bindeevne, og er derfor velegnet i farseprodukter. For å holde på bindeevnen er det viktig at fisken holdes kjølig frem til prosessering. Fersk lyr er også god som stekefisk, og brukes også til tørking og bokning. Lyren er en «fleksibel» fisk som kan brukes til mye men bruk gjerne oppskrifter på andre torskefisk som torsk, sei, lyr, hyse (kolje), lange og lysing. En oppskrift på stekt lyr finner du her.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Lyr med asiatisk vri, fotograf: Norwegian Seafood Council

Lyr med asiatisk vri

I helgen bør du prøve lyr til middag. Oppskriften her gir en smakfull og fargerik middagsopplevelse for de som er glad i asiatiske smaker.

Se hele oppskriften

Lyr med purre i kremet saus, fotograf: Norwegian Seafood Council

Lyr med purre i kremet saus

Denne middagen lager nærmest seg selv i stekepannen. Oppskriften har få ingredienser, men mye smak. Prøv den i dag og la deg imponere over hvor fort den lages.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter