Tegning av Rødspette
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Rødspette

Rødspette

(Pleuronectes platessa)

Rødspetten er lett gjenkjennelig på de tydelige, røde flekkene, men det er viktig å merke seg at også skrubbe og sandflyndre kan ha røde flekker. Et annet kjennetegn er at rødspetten har en rekke av beinknuter fra baksiden av øynene og bakover mot gjellelokket. Rødspetten kan bli minst syv kilo. Den finnes på sandbunn, helt fra fjæresonen og ned til flere hundre meters dyp.

Visste du at ...

rødspetten kan bli opp til 50 år gammel.

Utbredelse

Rødspetten er vanlig langs hele kysten.

Fangst

Rødspetten er en ettertraktet matfisk som fangstes med både bunntrål, snurrevad og garn. I Nordsjøen drives det et intensivt fiske etter rødspette og andre flyndrer, og bestandene er hardt beskattet. Det er derfor innført reguleringer på dette fisket. Rødspetten er en populær fisk hos hobbyfiskere.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Noen produktvarianter av rødspette er: hel, filet, flådd/skinnet, panert. Den blir ofte brukt i produksjon av ferdig panerte fiskefileter til fish n` chips

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Rødspetten har fast, hvitt og mildt velsmakende kjøtt. Det har en litt søtlig smak som gjør det lett å like. Tradisjonelt ble store rødspetter delt i trekanter og kokt. Små rødspetter kan tilberedes hele, med eller uten skinn. Det er også vanlig å filetere fisken. Skinnet på undersiden kan med fordel sitte på. Rødspettefileter er meget anvendelige i videre prosessering og kan brukes på ulike måter, både stekt, fritert, panert, som rullader og til ovnsbaking.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Rødspette

Oppskrifter

Rødspette og skalldyr bakt i folie, fotograf: Synøve Dreyer

Rødspette og skalldyr bakt i folie

Denne skattkisten for voksne inneholder rødspette, blåskjell og krepsehaler i en fantastisk blanding med godt krydder og grønnsaker. Den er like enkel å lage i stekeovnen som på grill.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Rødspette med honning. Fotograf:  Synøve Dreyer

Rødspette med honning

Prøv rødspette til middag, denne retten har en spennende saus med honning som hovedingrediens. Rødspette med honning passer til hele familien.

Se hele oppskriften

Wok med rødspette

Rødspette passer perfekt i woken. Denne retten med sursøt saus gir middagen en asiatisk vri. Wok med rødspette tar kort tid å lage og passer til hele familien.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter