Tegning av Breiflabb
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Breiflabb

Breiflabb

(Lophius piscatorius)

Breiflabben er en spesiell fisk som er fullstendig tilpasset et liv på bunnen. Det meste av tiden ligger den stille på bunnen - godt kamuflert, med marmorert fargemønster og hudfliker som visker ut konturene mot underlaget. Den første finnestrålen i den fremste ryggfinnen ser ut som en ”fiskestang”. Den har en hudflik ytterst som ser ut som en liten, buktende mark. Med fiskestangen lokker breiflabben til seg småfisk. Når de er nære nok, åpner breiflabben det store gapet sitt og sluker dem. Breiflabben kan reise seg opp på brystfinnene, som den bruker nærmest som luffer. Breiflabben er vanlig langs hele kysten. Den finnes ofte på bløt bunn, helt fra fjæresonen og ned på store dyp. Det er tatt breiflabb på nesten 115 kilo. Tidligere var breiflabben regnet som ufisk – hovedsakelig på grunn av det fæle utseendet. Mange steder var det mye overtro knyttet til fisk og sjødyr, og breiflabben var forbundet med ulykke og styggedom. I dag er det ikke mye tilbake av denne folketroen, og breiflabben er kanskje det beste eksempelet på en fisk som har gått fra den ene til den andre ytterligheten i vår matkultur. Fra å kutte snøret for at utyskene ikke skulle komme opp i båten drives det nå et målrettet fiske etter breiflabben – som nå er blitt et av de aller best betalte fiskeslagene i våre farvann.

Visste du at ...

breiflabb også kalles flabb, marulk, ulke, sjødjevel,havtaske og storkjeft.

Utbredelse

Breiflabben er utbreidd frå Barentshavet til nordlege delar av Vest-Afrika, den finst i Middelhavet og Svartehavet, og vestgrensa går ved Island. De siste årene har ICES gitt råd for to breiflabb bestander, en nordlig bestand fra Stad og opp mot Barentshavet, som nok til en viss grad henger sammen med den vi finner i Nordsjøen, men som foreløpig blir regnet som egen bestand.

Fangst

80% av fisket i Norge foregår nord for Stad, her er det bare ubetydelige fangster fra andre nasjoner. Fisket i Norge foregår med stormasket garn både nord og sør for stad og er rettet mot den kjønnsmode fisken som gir en mer bærekraftig fangst enn sør for Stad. Minstemål ved garnfiske er 60 cm.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Breiflabben kan bli så mye som 200 cm og veie 58 kg, Norgesrekorden er på 57,5 kg. På grunn av breiflabbens særegne kroppsfasong blir kun halen brukt. Vi burde ta vare på både kinnmusklene og leveren, slik det gjøres i Syd-Europa. Hos stor breiflabb er kinnmusklene både store og velsmakende. Hermetisert breiflabblever regnes som en meget eksklusiv delikatesse i Frankrike. Man får kjøpt breiflabb hale med skinn og uten skinn .Kjakene fra hodet er også et veldig bra produkt som er verdt og prøve. Leveren vil også periodevis være tilgjengelig i handelen.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kjøttet i breiflabbhalen er fast, hvitt og meget velsmakende. For å få best mulig kvalitet på kjøttet må vi flå fisken, trekke av hinnene som ligger mellom kjøttet og skinnet, rengjøre kjøttet grundig og oppbevare det kjølig et par døgn før bruk. Breiflabb må tilberedes med omhu. Stekes eller grilles den for lenge, blir den seig. Det er ikke sidebein i breiflabbhalen, så filetering og stykning er svært enkelt. Skiver av breiflabbhalen kan gjerne stekes med bein, som en kotelett, for å få optimal saftighet og smak. Breiflabben er en ganske mager fisk, så det er viktig å tilsette litt fett under tilberedningen. Riktig tilberedt er dette noe av det fineste vi kan servere. Breiflabb hale som egner seg godt til baking og steking, den har en litt kjøttaktig konsestens.Kjakene egner seg veldig bra til steking på høy varme f.eks grilling. Leveren blir også brukt om den er tilgjengelig, da gjerne stekt eller som terrin.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Breiflabb

Oppskrifter

Bilde av retten Breiflabb med basilikum og safranrisotto. Fotograf: Morten Brun.

Breiflabb med basilikum og safranrisotto

Basilikumstekt breiflabb med safranrisotto er en smaksfull rett som passer til en hyggelig anledning. Dette er en eksklusiv oppskrift som er verd strevet.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Breiflabb med fennikelsalat. Fotograf: Alf Børjesson.

Breiflabb med fennikelsalat

Denne oppskriften har en spennende sammensetning som vil imponere, enten du skal invitere gjester eller overraske din kjære.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter