Tegning av Taskekrabbe
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Taskekrabbe

Taskekrabbe

(Cancer pagurus)

Taskekrabben er nok det krepsdyret folk langs kysten er mest vant til å bruke. Den er tallrik mange steder langs kysten og finnes nord til Vesterålen. Taskekrabben er karakteristisk på den rødbrune fargen og de mørke klospissene. Hann- og hunnkrabber er litt forskjellige. Hannene har relativt flatt ryggskjold, store klør og smalt bukskjold. Hunnene har rundere ryggskjold, mindre klør og bredere bukskjold. Det er fanget hannkrabber på opp mot fem kilo.

Visste du at ...

Krabben må skifte skall for å vokse. Voksne krabber skifter skall om høsten. Paring foregår rett etter at hunnen har skiftet skall. Hunnene tar vare på spermen i over ett år og befrukter eggene neste høst under gytingen.

Utbredelse

Finnes i hele Europa, men størst ubredelse rundt Storbritannia. I Norge finnes den langs hele kysten, nord til Vesterålen.

Fangst

Krabbene fiskes med teiner. Fisket er sesongbasert, etter som kvaliteten er best fra sensommeren og ut over høsten. Krabbene taes også av hobbyfiskere, både ved lystring, garnfangst og dykking.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Kvaliteten på krabbene er veldig variabel. Generelt følger den biologiske forhold som skallskiftesyklus, beiting og kjønnsmodning. Når krabbene har tæret på opplagsnæringen gjennom vinteren er de relativt tomme og ubrukelige som mat. Det samme gjelder krabber som nylig har skiftet skall. Utover sommeren er krabbene aktive, finner mer føde og bygger opp igjen energilagrene. Samtidig danner de kjønnsprodukter. Hvis det er for tette krabbebestander i et område kan krabbene allikevel få fødebegrensning, noe som går ut over kvaliteten, selv i høysesongen. I gode områder med passe tette bestander er krabbene av svært høy kvalitet på ettersommeren og ut over høsten. Krabbene omsettes både levende, kokte, ferdig renset og nedlagt i skallet samt som hermetikk.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Bruk av fersk, nykokt krabbe har lange tradisjoner. Det hvite krabbekjøttet er søtlig, fast og smaksrikt. Innmaten består av rogn/melke, fordøyelseskjertel (”brun innmat”) og det nye skallanlegget som ligger innenfor skallet. Selv om krabben tradisjonelt brukes ”naturell” kan den også inngå i svært mange sjømatretter. Krabben har en kraftig egensmak, og tåler kombinasjonen med andre smakssterke ingredienser. Krabbekjøtt blandet inn i fiskefarse gir fantastisk velsmakende fiskemat. Krabbekjøttet setter en god smak på fiskekraft og egner seg svært godt som pålegg, i salater, supper, pasta, osv. Krabbe kan gjerne kombineres med asiatiske smaker.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Bilde av retten Krabbeklør med chili. Fotograf: .

Krabbeklør med chili

Denne oppskriften med krabbeklør kan godt serveres som tapas, forrett eller snacks. Sitron, hvitløk og chili gir klørne mye god smak. Server med sweet chilisaus.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Krabbeburger med røstipoteter og pesto. Fotograf: .

Krabbeburger med røstipoteter og pesto

Burger er en fin og smakfull måte å servere sjømat på. I denne oppskriften er burgeren laget av krabbe og servert mellom to flate røstipoteter, med salat og pesto.

Se hele oppskriften

Krabbepasta med kantarell

Er du sugen på en krabberett som smaker skikkelig digg? Prøv denne fyldige pastasausen med krabbe og kantarell. Skogens konge er i sesong og den krydderaktige smaken passer perfekt til den ellers søte og milde krabben.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter