Tegning av Reker
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Reker

Reker

(Pandalus borealis)

Rekene finnes langs hele kysten, både i fjordene og ute i havet. Rekefangstene kan inneholde flere arter, men den vanligste er dypvannsreken, Pandalus borealis. Dypvannsreken finnes på bløt bunn på relativt dypt vann. De beveger seg opp og ned i vannmassene, og bevegelsene er styrt blant annet av lysforholdene. De foretar også horisontale vandringer. Dypvannsrekene skifter kjønn. De er først hanner, og skifter kjønn når de er kommet opp i en viss størrelse. De store rekene er derfor alltid hunner. De kjønnsmodne rekene gyter rogn om høsten og denne blir sittende under halen, festet til svømmeføttene. Denne utrognen klekker etter fem til ni måneder. Larvene er pelagiske i tre måneder. Vekst og kjønnsmodningssyklus varierer ganske mye mellom ulike områder. Rekene utvikler seg senere i kalde, nordlige områder enn i sørlige.

Visste du at ...

Reken begynner sitt liv som hann, og når den er fra to til fire år skifter den kjønn til hunn. Den parer seg om høsten, og hunnreken bærer rogna under bakkroppen gjennom vinteren. På våren oppsøker rekene grunnere vann der larvene klekkes.

Utbredelse

Norske reker kan deles i to bestander: reker i Barentshavet, som er i svært god fortatning og MSC sertifisert og reker i Nordsjøen og Skagerak. De trives best på dypt og kaldt vann, men om natten stiger de høyere opp i vannet for å beite på dyreplankton.

Fangst

Rekene fiskes med trål. Det kommersielt viktigste rekefisket drives som et industrielt dypvannsfiske på 100 til 700 meters dyp i Barentshavet og ved Grønland. Dette fisket er meget lukrativt. Det drives også rekefiske i fjordene. Rekene kokes nesten alltid om bord – rett etter at de er fangstet. De omsettes deretter enten ferske, eller innfryst.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

De fryste har jevnt god kvalitet og en holdbarhet på noen måneder. Hvis de lagres for lenge, vil de tørke ut, miste den friske skalldyrsmaken, harskne og bli misfarget. Nylig innfrosne reker har en frisk rød farge og mye av følehårene intakt, gamle reker er blekere, har hvite ”frostsår” og mangler mye av følehårene. Ferske reker er et følsomt produkt med svært begrenset holdbarhet. Rekene blir raskt uttørket og taper smak. Det er viktig å ha en ubrutt kjølekjede og god hygiene, etter som skalldyr lett kan bli bedervet. Mye av rekene som omsettes er lagret alt for lenge, så det er viktig å lære seg kvalitetsvurdering. En del reker leveres også rå til industriell produksjon av skrelte, pillede reker som legges i lake eller fryses.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Bruksområder for prosesserte reker er for eksempel salater, supper og som ingrediens eller tilbehør til ulike sjømatretter. Det er viktig å være forsiktig med å varmebehandle reker, da de lett blir seige hvis de behandles for lenge.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Pasta med reker, tomat og grønnkål

Vinterens reker er ekstra saftige og passer perfekt i denne smakfulle pastaretten med tomat og grønnkål.

Se hele oppskriften

Pasta pesto med reker og sopp

Hvis du enda ikke har smakt pasta med reker, pesto og sjampinjong er det på tide å prøve. Vi lover gode smaker.

Se hele oppskriften

Fajitas med reker og mangosalsa

Lag smakfulle fajitas med reker, mangosalsa og rømmesaus. Denne oppskriften kan kanskje erstatte fredagstacoen?

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter