Tegning av Sjøkreps
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Sjøkreps

Sjøkreps

(Nephrops norvegicus)

Sjøkrepsen har slank kropp, lange klør og lys farge. Den kan ikke forveksles med andre arter. Den blir inntil 25 centimeter lang. Sjøkrepsene lever på bløt bunn hvor de graver seg ned i huler. De finnes av og til på grunt vann, men arten er en typisk dypvannsart som nesten alltid lever på dypt vann og kan finnes i ganske store bestander.

Visste du at ...

sjøkreps gjemmer seg i hulene sine på dagtid, og jakter om natten. Eggbærende hunner går sjelden ut. Fangstene varierer derfor gjennom døgnet og domineres av hanner.

Utbredelse

I våre farvann finnes sjøkrepsen nord til Helgeland. En sammenligning av lengdefordelinger av sjøkreps fra Skagerrak, Nordsjøen og kysten fra Stad og nordover viser at de største individene finnes i de nordligste områdene.

Fangst

Sjøkrepsen har tradisjonelt blitt fisket med bunntrål. Det taes en betydelig mengde sjøkreps under reketråling der det ikke benyttes skillerist. Det finnes også egne krepsetråler som tråler på selve bunnflaten. Denne formen for tråling er omstridt fordi kjettinger og hjul som skal rote opp bunnsubstratet kan ha en ødeleggende effekt på bunnen og endre bunnstruktur og fauna. Det er de senere årene utviklet et fiske etter sjøkreps med teiner. Dette er gunstig, både for miljøet og for kvaliteten på krepsen. Krepsen blir da fangstet uskadd og kan omsettes levende. Den er også fri for mudder, som kan være et problem i krepsdyr som er trålt på mudderbunn.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Sjøkreps sorteres etter størrelse og selges levende.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kreps er et meget eksklusivt og populært sjømatprodukt og kreps av høy kvalitet er alltid etterspurt i restaurantmarkedet. Krepsekjøttet har en delikat tekstur og en mild skalldyrsmak som minner om hummerkjøtt. Sjøkrepshaler brukes i mange sammenhenger, blant annet som scampi. Krepsen kan brukes både naturell, stekt eller grillet. Krepsen må brukes mens den er fersk. Hvis den skal lagres, må den kokes. Kokingen forlenger holdbarheten noe, men også kokt kreps taper seg raskt i kvalitet og blir fort tørr ved oppbevaring. Hvis vi skal rense ukokt kreps kan den dyppes i varmt vann for å slippe skallet, og halen trekkes hel ut. Ved rensing av rå kreps er det også mulig å knipe bakerst i halen og trekke ut tarmen.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Bilde av retten Spansk fiskegryte. Fotograf: Alf Børjesson.

Spansk fiskegryte

Denne smaksrike fiskegryten innholder både blåskjell, breiflabb, sjøkreps og reker, og du trenger bare servere brød til. På spansk heter denne retten Zarzuela.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Grillet sjøkreps med estragon- og hvitløkssmør. Fotograf: .

Grillet sjøkreps med estragon- og hvitløkssmør

Urtesmør av forskjellige slag passer godt til sjøkreps. I denne oppskriften lager du urtesmør med estragon og hvitløk, og serverer med brød og stekt sitron og lime.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter