Tegning av Brosme
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Brosme

Brosme

(Brosme brosme)

Brosmen er en torskefisk med langstrakt, kompakt kroppsfasong og karakteristiske finner hvor én lang ryggfinne og en lang gattfinne er forbundet med halefinnen. Brosmen har tydelig skjeggtråd og svakt overbitt munn. Den finnes langs hele kysten, og voksen brosme lever på relativt dypt vann, 100 - 1000 m, mens 'ungfisk' går grunnere. Brosmen blir inntil 16 kilo. Kosten består stort sett av annen fisk og krepsdyr, og den gyter etter 8 års alderen i april-juni.

Visste du at ...

en brosme kan gyte tre millioner egg!

Utbredelse

Brosme finnes langs hele norskekysten, men også i store deler av Nordvest-Atlanteren.

Fangst

Den fangstes vanligvis på line, sammen med annen bunnfisk, som lange og hyse. I tillegg blir brosme fangstet som bifangst i trål-, garnfisket, denne fangsten saltes/tørkes.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Man får kjøpt brosme hel, men som regel får man den filitert med eller uten skinn. Brosmen blir også brukt i produksjon av klippfisk og tørrfisk

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Brosmen har hvitt, fast kjøtt med en fin skalldyraktig aroma. Mange regner den som den mest velsmakende av torskefiskene, og den har et vidt spekter av bruksområder. Den er tradisjonelt svært populær lettsaltet. Brosmen kan tilberedes gangske likt de fleste andre torske fisker, men skinnet er noe tykkere så den egner seg ikke særlig bra til skinnsteking. Når man trekker/porsjerer brosme lukter det ikke særlig godt, men når den er ferdig trekt er det kun godlukten igjen og man har et kritthvitt fiskestykke med smak av torsk og hummer.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Brosme

Oppskrifter

Bilde av retten Brosme på middelhavsvis. Fotograf: Studio Dreyer Hensley.

Brosme på middelhavsvis

Ovnsbakt brosme penslet med rød pesto og surret med serranoskinke. Dette er lag på lag med nytelse og et spennende møte mellom delikate råvarer.

Se hele oppskriften

Pannestekt brosme med stekt jordskokk og kremet purre

Brosme er den nye trendfisken! Bytt ut poteten med den spennende jordskokken som også er i sesong på høsten. Den skalldyraktige smaken til brosmen passer perfekt til den nøtteaktige og søte aromaen til jordskokken.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter