Tegning av Blåkveite
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Blåkveite

Blåkveite

(Reinhardtius hippoglossoides)

Denne flyndrefisken trives best i på dypt vann og nært bunnen, den er og sjelden i vann varmere enn 4 grader. Blåkveiten er som andre flyndrefikser tilpasset et liv på bunnen, forskjellen er at den er mørk på begge sider og det ene øyet er plassert lengre opp på ryggen. Grunnen til dette er at den ofte beveger seg lengre opp i vannmasene og den svømmer da på høykant. Det er funnet over 40 forskjellige arter byttedyr i blåkveitensmageinnhold, hovedsaklig krepsdyr, polartorsk og lodde.

Visste du at ...

blåkveiten kan bli 1,2 meter lang og 20 kilo

Utbredelse

Utbredt i sjiktet mellom kaldt bunnvann i Norskehavet og varmt vann fra Atlanterhavstrømmen langs kysten fra Sogn til Finnmark.

Fangst

Fisket er regulert ved totallkvote, fartøykvote, bifangstbestemmelser og minstemål. Det vanligste fiske er bunntrål linefiske og garn eller andre redskaper.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Minstemål på blåkveite er 45 cm, den største kjente fangsten var på 10,8 kg og ble tatt utenfor Troms i 2011. Blåkveite selges som regel røkt, men en får filet og hel fisk også.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Server gjerne noe skiver røkt kveite på en ristet rugskive sammen med rømme, pepperrot, reddik og dill. Får du hel fisk, skjær den i kotelleter og trekk i lett saltet vann, med litt laurbær, pepperkorn og eddik til kjøttet slipper benet. Server sammen med litt god sandefjordsmør, det slår aldri feil!

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Blåkveite

Oppskrifter

Bilde av retten Kveite med friske grønnsaker. Fotograf: Alf Børjesson.

Kveite med friske grønnsaker

Kveite er regnet som en av våre aller fineste fisker, og sammen med friske, grønne grønnsaker som tilbehør får du et festmåltid som vil falle i smak hos dine gjester.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Kveite med ingefærsmør. Fotograf: Synøve Dreyer.

Kveite med ingefærsmør

Kveite er en festfisk som smaker godt selv med det enkleste tilbehør. Det er viktig å ikke koke, men trekke kveite, da blir resultatet et saftig og godt kjøtt.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Kveite med frisk salat og pepperrotkrem. Fotograf: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W).

Kveite med frisk salat og pepperrotkrem

Imponer gjestene dine og skap et festmåltid. Med ovnsbakt kveite, pepperrotkrem og en frisk sprø salat på menyen gir du gjestene dine en ny smaksopplevelse.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter