Tegning av Glassvar
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Glassvar

Glassvar

(Lepidorhombus whiffiagonis)

Glassvar er en venstrevendt flyndrefisk. Kroppen er avlang og ganske flat, munnen svært stor, og øynene sitter midt på oversiden av hodet. Fargen varierer mellom gulbrun til brunrød, med uregelmessige mørke flekker. Den finnes som regel på sand- og mudderbunn på 50- 700 meters dyp, men fisken kan også forekomme grunnere. Den store munnen gjør at glassvaren kan spise forholdsvis store byttedyr som fisk, blekksprut og krepsdyr. 

Visste du at ...

Glassvaren har fått sitt navn fordi den er så gjennomsiktig at vi kan skimte de indre organene gjennom skjellene. 

Utbredelse

Utbredelsesområdet strekker seg langs norskekysten opp til Lofoten, men glassvaren er ikke særlig tallrik i våre farvann. Den er mest tallrik utenfor de britiske øyer. 

Fangst

I Norge blir glassvaren tatt som bifangst ved trålfiske. Ellers forekommer den ofte som bifangst i ulike garnfiskerier langs kysten. Noe blir landet, men potensialet er der for å få landet mer av denne bifangsten. Arten gyter hovedsakelig fra januar til mars. Glassvaren er på sitt feteste om høsten etter å ha spist seg godt opp gjennom sommeren.  

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Glassvaren kan bli opptil 60 cm lang og 3 kg tung. Den kan bli 14-15 år gammel. 

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kjøttet har flott tekstur og smak. Smaken er mest fremtredende i den nederste tynnere fileten. Egner seg godt til både steking, grilling og frityr. Det tynne skinnet er nydelig frityrstekt og gir en sprø munnfølelse og en rund og karamellisert smak. 

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter